2024.05.03. 15:43:38 4486 190

Nagy ötletek kis terekhez
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Az elmúlt évek során több helyen népszerűvé váltak az egyszerűbb és fenntarthatóbb apró otthonok. Az okok között felsorolhatjuk az alacsonyabb költségvetést, a lakástulajdonosok kisebb összegű jelzáloghitelét, a jobb megtakarítási lehetőségeket, valamint a visszafogottabb, mértéktartóbb életre való törekvés igényét. A tenyérnyi terek is remekül kihasználhatók – ehhez hozunk most néhány tippet.

Kis lakás Fotó:123rf.hu - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Kis lakás Fotó:123rf.hu

A kisebb mérettel rendelkező háztulajdonosok száma olyannyira megnövekedett az elmúlt években, hogy a jelenség többek figyelmét is felkeltette. Az amerikai Marton Care kutatásai rámutattak arra, hogy egyre több főiskolai vagy ennél magasabb végzettségű személy (36 százalék) tart igényt kis lakóépületre. A beszámolók szerint azok a lakástulajdonosok (80 százalék), akik a korábbinál kisebb házakba költöztek sokkal boldogabbnak és elégedettebbnek vallották magukat. Bár a döntés hátterében gyakran anyagi motivációk is vannak a legtöbbeket (70 százalék) mégis az egyszerűbb életmód, a kevésbé anyagias élet utáni vágy ösztönöz erre. Arra is fény derült, hogy amikor a párok csöpp otthonaikat tervezik, a férfiak a funkcionalitásra és a technológiára összpontosítanak (pl. napelemek, intelligens otthoni rendszerek stb.). Míg a nők leginkább a több tárolási lehetőségre, valamint a hangulatos légkör megteremtésére fordítják a figyelmüket.

Minek köszönhetik vonzerejüket a picinyke otthonok?

Ami viszont mindkét nemet vonzza ezekben a megoldásokban, az általában közös szokott lenni, így példának okáért a költségek optimálisabb megtakarítása. Lévén, hogy a kicsi épületek megfizethetőbbek, az sem igazán tűnik meglepőnek, hogy a tulajdonosok közel 90 százalékának nincs nagyobb összegű tartozása a pénzügyi intézmények felé. Ugyancsak a The Tiny Life ad hírt arról is, hogy ezeknek az embereknek az átlagosnál több megtakarításuk van.

A fenntarthatóság egy következő ismérv, mely növeli a pici otthonok vonzerejét.

A mobilitási lehetőség ugyancsak mérvadó tényező, hiszen sokan azért nem tartanak igényt nagyobb házra, mivel idejük egy részét utazással egybekapcsolt élményszerzéssel kívánják tölteni.

Az egyszerűség elvéhez szervesen hozzátartozik a kevesebb tárgy és a nagyobb elégedettség.

Térmaximalizáló ötletek

Anoop Parikh Kis terek Nagy ötletek című könyve több ötlettel is ellátja az ebben érdekelteket. A szerző szerint fontos a rendelkezésre álló terek megfelelő kihasználása. Hozzáfűzi, hogy tévhit, mely szerint: egy tenyérnyi otthonba nem illeszkednek a nagyobb bútorok, hiszen egy kicsi és zárt térben egy jól megválasztott terjedelmesebb bútordarab esztétikus hatást kelthet. Érdemes élni a térnagyító hatással bíró megoldásokkal: a tükrökkel való trükközéssel, az egyszínű színképletek alkalmazásával. Javasolt hasznosítani minden egyes falbeugrást és sarkot olyan elemekkel, mint a polcrendszerek és tárolók.

A családi fészek szívébe, a nappaliba ajánlatos a világosabb, levegősebb színek mellett dönteni, melyek optikailag ugyancsak nagyobbra varázsolhatják a helyiséget.

A Budget Dumpster további praktikus helymaximalizálási tippet is megoszt, melyekkel még kényelmesebbé és kellemesebbé formálhatók a kis terek. Vegyük például a nappalit, melyben a tévé sokak életében központi helyet foglal el. Alapterület-pazarlásnak minősülne egy apró tér esetében a tévészekrény. A zsúfolt megjelenés kivédése, valamint a modern hatás elérése érdekében ugyancsak tanácsosabb a falra helyezni a készüléket. Ám a nagy szőnyeg nagyszerű módja annak, hogy tágasabbnak érezzük a teret.

A konyhában különösen fontos a rendelkezésre álló hely tökéletes kihasználása, erre alkalmasak a beépített, testre szabható szekrények, a kampós és többfunkciós tárolók, a lebegő polcok és a pegboardok. A fürdőszobában érdemes kihasználni a mosógép és az illemhely feletti részt is. Ehhez kínálnak ideális megoldást a speciális, több polcos tároló állványok.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...