2024.04.30. 17:52:48 6736 249

Főzés nélküli frissítő levesek – Ha beüt a forró szezon
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A téli időszakban a melengető ételek, míg a nyári hőségben leginkább a hűsítő jellegű változatok fogyasztását részesítjük előnyben. Számos levestípussal még a főzéssel járó időt is megspórolhatjuk. Ilyenek a nyers zöldség- és gyümölcsfélékből, valamint fűszernövényekből készített hideg vagy hűtve tálalt levesek. Népszerűségüket alacsony kalóriatartalmuknak és gazdag tápanyagértéküknek köszönhetik, melyek fogyasztásában még a fogyókúrázók is örömüket lelhetik.

Fokhagymakrémleves Fotó: 123rf.hu - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Fokhagymakrémleves Fotó: 123rf.hu

Amire mindenképpen figyelni érdemes

Rendkívül fontos, hogy a hideglevesek esetében kellő figyelmet fordítsunk az élelmiszerbiztonságra. Lehetőségeink szerint helyi biogazdaságból szerezzük be az alapanyagokat. A gyakran nyers zöldségből vagy gyümölcsből készített levesek egyik legkiemelkedőbb előnye, hogy több értékes anyagot – így vitaminokat, ásványi anyagokat, rostokat – tartalmaznak, mint a főtt alternatívák. Alacsony zsírtartalommal és magas víztartalommal rendelkezésük hozzájárul a jóllakottság- és elégedettség érzéshez. A tikkasztó nyári napokon kellemes ízvilágukkal segítenek a folyadékpótlásban. Rendkívüli variálhatóságuknak köszönhetően mindenki megtalálhatja a számára legfinomabbnak vélt hidegleveseket. Elkészítésük könnyű és egyszerű, melyeket tálalásig javasolt a hűtőszekrényben tárolni. Még a legelfoglaltabbak is elkészíthetnek egy könnyű, frissítő, immunerősítő hatással bíró ízletes levest, mellyel magukat, szeretteiket, sőt vendégeiket is megörvendeztethetik.

Az alábbiakban Frank Júlia konyhájából hozunk egy kipróbált, garantáltan príma és hűsítő hatással felvértezett nyári levest.

Nyárias fokhagymaleves

Amire szükségünk lesz: joghurt (6 dl), egy közepes/nagy salátauborka, fehér salátahagyma (1 fej), paradicsom (1 nagyobb méretű), fokhagyma (6 gerezd), tyúkhúsleves-kocka (1 darab), valamint ízlés szerint: só, bors, 1 csokor petrezselyemzöld (a leves díszítéséhez).

Az előkészületek: a hagymát hámozzuk meg és aprítsuk, az uborkát pedig mossuk meg, magozzuk ki, majd vágjuk össze – nem szükséges, hogy apró legyen. A paradicsomot fosszuk meg a héjától, mivel ez zavaró tényező lehet a leves fogyasztása közben. Ennek az egyik legegyszerűbb módszere, a paradicsomok rövid ideig történő forró vízbe mártása és lehűtése utáni „bőrtelenítés”, majd felkockázás. Közben ne feledkezzünk meg az ízhatás-fokozó húsleveskockánkról sem. Ezt oldjuk fel nagyjából 3 dl vízbe (langyosítva a feloldódásig). Az isteni illatú friss petrezselyemcsokrot pedig mossuk meg és metéljük finomra.

Az elkészítés módja: minden megmosott és előkészített alapanyagot helyezzünk a turmixgépünk belsejébe, majd adjuk hozzá a 6 dl joghurtot, mellyel együtt pépesre zúzatjuk az összetevőket. Ezután hozzáönthetjük a vízben immár kellőképpen feloldódott alaplevest. Tovább turmixoljuk. A vége felé adagoljuk a fűszereinket is (sót, borsot). Ha nincs időnk vagy kedvünk lehűteni, akkor rakjunk tele egy levesestálat jégkockákkal és erre öntsük a hihetetlenül gyorsan elkészült levesünket – ebből mindenki magának szedjen, és szórjon rá petrezselyemzöldet. Bizonyára egyetlen csepp sem marad a tál alján. Az elfogyasztásához jó étvágyat kívánunk!

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...